SCM PRO

CII offers a comprehensive certification program for Supply Chain practitioners to face the new challenges in the facets of Supply Chain profession. Earlier research reports on ‘Skills in Indian Logistics Sector’ highlight the acute skill shortage in all levels of Indian Logistics Sector. In addition, Organizations face difficulty in assessing the grade of skills acquired by Supply chain professionals during their recruitment process. CII has taken a new initiative to overcome this challenge, by introducing ‘Certification of Supply Chain professionals’. The objective of this certification is to recognize and endorse the competencies of Supply chain professionals based on the ‘body of Knowledge’.

04 FEB 2017 (Mock Exam) and 04 MAR 2017 (Main)- APPLICATION CLOSED

03 JUNE 2017 (Mock Exam) and 01 JULY 2017 (Main)-OPEN

07th OCT 2017 (Mock Exam) & 4th Nov 2017 (Main) -OPEN

Application Form

Click HERE to fill online Application form

 Why seek for CII SCM PRO Certification?
    • Increased recognition and self-pride
    • Accelerated Career growth
    • Competitive edge over peers
    • Sharpened and Structured Skills enhancement
    • Obvious proof to commitment to continual professional growth
    • Enhanced reliability with employers and customers
    • Business Card Pride
 SCM PRO-Modules Description
    1.   Supply Chain Management Essentials,
    2.   Competitive drivers of Supply Chain,
    3.   Customer Relationship management & Supplier Relationship Management,
    4.   The Role of Information Technology in Managing Supply Chain effectively,
    5.   Global Supply Chain Management
 SCM PRO Certification Process

Working professionals meeting educational qualification and 3+ yrs work experience will be registering for certification, CII IL will supply prime reference material The registrants will prepare through self study If needed, they can also participate in ‘preparatory’ sessions’. They will take up the examination on-line if they score the minimum required score, they will be certified as “CII Certified Supply Chain Management SCM Pro”

“SCM Pro”  procedure

Step 1 Participant >Applying for Eligibility*
Step 2 CII confirms eligibility
Step 3 Participant Registers by remitting Examination fee of Rs14,000/-, For Non Residents – Rs20,000/-
Step 4 CII Supplies the Reference Material
Step 5 Participant prepares for the examination – through Self Study and by watching the recorded sessions in CII’s website
Step 6 Candidate takes up Mock examination
Step 7 Candidate attends ‘preparatory’ workshop – for a batch of  20+
Step 8 Candidate takes up Final On-line  examination
Step 9 CII certifies as “SCM PRO” -if the candidate secures Minimum required score.

 

Eligibility Criteria

Bachelor‟s degree with relevant work experience of 3 years

or

B.E/B.Tech/MBA/ME/M.Tech with 2+yrs of work experience.

Type of Examination:

Multiple Choice Questions – Online. Registrants have to go to our test centers and take up the examination. (Aptech‟s ATTEST centers)

Frequency of Examination:

Thrice in a Year- One in March, July, and One in November.

Examination Type

Multiple Choice questions

Number of Questions : 200

Duration of Examination : 3 hours

Certifying Score : 140

Rigor level: 33% questions will be „difficult‟, 33% will be moderate, 33% will be easy.

Fees and Comparison of Fees with International Certifications
Certification Study Materials cost Exam Fees 
CII’s SCM PRO $35 (Rs 2000), For Non Residents $60 (Rs 3600)  $ 230 (Rs 14,000), For Non Residents $340 (Rs 20,000)
Other Certifications available across the globe
CSCP $ 1,250  $ 800
CPIM $ 2,465  5 x $145
CPSM $ 800  3 x$200
SCPro (CSCMP) $ 600  $ 650
Exam Centers

There are more than 50 centers across India and 1 in UAE.

Please Click here to View the List of Exam Centers

Sample Questions
1. The process of planning, implementing and controlling the efficient, cost-effective flow of
 materials and related information from the point of consumption to the point of origin is :
a) Logistics
b) Supply Chain Management
c) Upstream management
d) Reverse logistics
ANS : d) Reverse Logistics 
2. Under which group of perspectives, the indicators are grouped in the Balanced Score Card :
I. Financial Perspective
II. Customer Perspective
III. Supplier Perspective
IV. Internal Business process Perspective
V. Learning & Growth Perspective
VI. Time Perspective
a) I , II, III & V
b) I,II,IV & V
c) I,II,III & VI
d) II,III,IV&V
ANS : b) I,II,IV & V 
3. Which one of the following statements is True?
a) Forecast demand of 1000 gm pack detergent powder is more accurate than the aggregate f
 orecast demand of detergent powder in a planning period.
b) Forecast demand of 5 kg pack rice is more accurate than the aggregate forecast demand of rice
in a planning period.
c) Aggregate forecast demand of notebooks (small laptop) produced by HP is more accurate
 than the forecast demand of Elite book in a planning period.
d) Forecast demand of Honda City is more accurate than the aggregate forecast demand of
 Sedan cars produced by Honda in a planning period.
ANS : c) Aggregate forecast demand of notebooks (small laptop) produced by HP is more accurate 
 than the forecast demand of Elite book in a planning period. 
4. Which one of the following is NOT TRUE about ABC analysis?
a) ‘A’ category items accounts for items of very high consumption value with approx. 70% of
 total number items.
b) ‘B’ category items accounts for items of very moderate consumption value with approx. 20%
 of total number items.
c) ‘A’ category items accounts for items of very high consumption value with approx. 10% of
 total number items.
d) ‘C’ category items accounts for items of very low consumption value with approx. 70% of
 total number items.
ANS : a) ‘A’ category items accounts for items of very high consumption value with approx. 70% of total number items.
5. Which of the following is NOT true about VMI?
a) There exists possibility of sale of substitute products of the competing manufacturers by the
retailers.
b) Manufacturer tends to ignore the impact of substitution while making replenishment
decisions.
c) Supplier owns the inventory as long as the goods are lying in the shelves of retailer.
d) Retailer owns the inventory as long as the goods are lying in its shelves.
ANS : d) Retailer owns the inventory as long as the goods are lying in its shelves. 
6. Which of the following lot-sizing techniques results in the lowest holding costs?
a) Lot-for-lot ordering
b) Lot size ordering
c) EOQ
d) Quantity discount model
ANS: a) Lot-for-lot ordering 
7. The MPS calls for 110 units of Product A. There are currently 60 of Product A on hand. Each A
requires 4 of Part B. There are 20 units of B available. The net requirements for B are
a) 20
b) 120
c) 180
d) 240
ANS : c) 180
8. A bill of material (BOM) lists the
a) Times needed to perform all phases of production
b) Production schedules for all products
c) Components, ingredients, and materials required to produce an item
d) Operations required to produce an item
ANS : c) Components, ingredients, and materials required to produce an item
9. When safety stock is deemed absolutely necessary, the usual policy is to build it into which
category of the MRP logic?
a) Projected On Hand
b) Gross Requirements
c) Scheduled Receipts
d) Net Requirements
ANS: a) Projected On Hand 
10. The price of labor and fuel incurred for each trip independent of the quantity transported is
included in
a) Vehicle-related cost.
b) Fixed operating cost.
c) Trip-related cost.
d) Quantity-related cost.
ANS: c) trip-related cost 
11) The most serious challenge to collaborative planning is ?
a) common mode of communication
b) standard protocols for exchanging data
c) motivation to share confidential information
d) applications for forecasting and planning
ANS : c) motivation to share confidential information 
12. Which of the following creates “consumer demand”?
 a) dependent demand
b) independent demand
c) direct demand
d) indirect demand
ANS : b) independent demand
13. Which element refers to the supply chain’s ability to respond to unplanned orders in larger
 or smaller amounts than expected or earlier than expected?
a) reliability
b) responsiveness
c) flexibility
d) costs
e) asset management
ANS : c) flexibility 
14) What is the Cash-to-Cash Cycle Time if a supply chain has 50 days of supply, 30 days of
 receivables and 35 days of payables?
a) 30 days
b) 40 days
c) 45 days
d) 50 days
e) 80 days
ANS : c) 45 days = 50 + 30 – 35
15) All of the following are used to calculate the Cost of Goods sold EXCEPT:
a) direct material
b) direct labor
c) contribution margin
d) overhead
ANS : c) contribution margin 
 Cost of Goods Sold (COGS) = Direct Material + Direct Labor + Overhead 
16. Which of the following are included in calculating the cost of carrying inventory?
I. Heating and lighting a Stores
II. Obsolete inventory
III. Labor to move material
IV. Damaged inventory
A) I, II, and III
B) II, III, and IV
C) I, III, and IV
D) I, II, III, and IV
ANS : D) I, II, III, and IV
17. On which of the following value of goods the duties are levied
a) Assessable value
b) CIF value
c) FOB value
d) Unit value
ANS : a) Assessable value
18. Customs Education Cess is computed on
a) BCD
b) CVD+ education cess
c) BCD+CVD
d) BCD+CVD+ education cess
ANS : d) BCD+CVD+ education cess 
19. The basis of Marine insurance is
a) High freight charges involved in international transportation
b) Risks involved in international transportation
c) Risks involved in receiving payment from overseas Buyers
ANS : b)Risks involved in international transportation 
20. Exchange Rate risks are overcome by
a) Forward Exchange contracts
b) Insurance Policy from ECGC
c) Export loans
ANS : a) Forward Exchange contracts 
21. Natural disasters in insurance are described as
a) Transportation risks
b) Extraneous risks
c) Acts of God
ANS : c) Acts of God 
 22. NFC uses
a) Cryptography
b) Cryptography and SSL c) SSL
d) Cryptography, SSL, VPN
ANS : a) Cryptography 
23 In Bluetooth, a device
a) Can talk to other devices simultaneously
b) Cannot talk to other devices
c) Can send but cannot receive
d) Cannot receive data simultaneously from other devices
ANS : Can talk to other devices simultaneously 
24. Following are advantages of the SCOR model EXCEPT:
a) measures cross-functional, cross company supply chain processes
b) formulae to calculate numerical values exist
c) metrics can be used to benchmark against industry-best or best-in-class performance
d) incorporates a balance scorecard perspective
e) developed and refined by major firms
ANS : d) incorporates a balance scorecard perspective 
25. Which of the following is NOT a characteristic of innovative products
a) little variety
b) unpredictable demand
c) relatively short life cycles
d) high contribution margins of 20 to 60 percent
e) end-of-seasons markdowns in the range of 10-25% of regular price
ANS : a) little variety 
26. The responsibilities of the shipper are the least in
a) DAP
b) Ex-works
c) FCA
ANS: b) Ex-works 
27. Orientation Labels are used to
a) Provide handling instructions
b) Make packing more attractive
c) Add strength to the packing material
d) Explain the volume of cargo
ANS : a)Provide handling instructions

For More Information Contact

Confederation of Indian Industry – Institute of Logistics

Confederation of Indian Industry- Institute of Logistics

Block B, 9th Floor, IIT Madras,

Kanagam Road, Taramani,

Chennai, Tamil Nadu- 600 113

Tel: 91-91-44-6636 0306; Mob – 91-875-449-4553 (T. Pramila)

Email: t.pramila@cii.in / yasar.a@cii.in